Mi okozta Hitler betegségeit?

1993. DECEMBER, 1. SZERDA

Alighogy elültek a hullámok a szenzáció erejével ható bejelentés körül, amely szerint nem Adolf Hitler holttestét égették el a berlini kancellári hivatal bunkerének udvarán, egy San Franciscóban élő, osztrák származású pszichiáter azzal a megállapítással állott elő, hogy a náci vezér számos betegségének egyetlen közös oka volt: az immunrendszer zavara.
Fritz Redlich szerint Hitler szervezetét „óriássejtű arteritis” támadta meg, az immunrendszer szembefordult a szervezettel, ahelyett, hogy védelmezte volna azt.
Az eddigi ismeretek szerint Hitler arteriosclerosisban, magas vérnyomásban, emésztési zavarokban, epekőképződésben, hepatitis-b-ben és a „stellar hyalitis” nevű szembajban szenvedett. Redlich szerint viszont ezek egyike sem ad kielégítő magyarázatot azokra a tünetekre, amelyek a náci vezérnél, főleg életének utolsó négy esztendejében megfigyelhetők voltak, úgymint heves fejfájás, altesti görcsök, súlycsökkenés és látási zavarok, máj és szívpanaszok, láz, vérszegénység és a napfénnyel szembeni túlzott érzékenység.
Az immunrendszer zavarát eddig figyelmen kívül hagyták – állítja a 83 Eves pszichiáter.
Fritz Redlich 1938-ban a nácik elől menekült el Ausztriából. Jelenleg a Kalifornia Egyetem (Los Angeles) és a Yale Egyetem professzora.


Legénykoromban jártam először Münchenben kb. 1936-37 tájban, amikor Hitler már félelmetes erővel tört előre és készült a második világháborúra, hogy Németországnak megteremtse a boldog jövőt, ha kell vérrel is. Ekkor jártam a Bertchesgadenben, „Hitler sasfészkében” s általában nagy volt a népszerűsége az ország előtt, főleg a fiatalságot milliós tételekben megszerezni elvének a megvalósításában. „Jugend” ifjúság, ami nálunk hasonló volt a Levente mozgalomhoz.
Nálunk is éreztette a hatását a háborúra való felkészültség folytán megindult gazdasági fellendülés... megszűnt a munkanélküliség... a gyárak üzemeltek.
Eszméinek a megvalósítására megnyerte nagy százalékban magát a német nemzetet. Társult a másik nagy diktátorhoz az olasz Musszolinihez, majd kialakult a német-olasz-japán tengely... óriási erők tömörültek egybe... Hitler a maga félelmetes diktátori kiállásával milliókat hajtott a háború igájába, hozott is kezdeti sikereket, mindkettő diktátornak. A történtek ismeretesek... jegenyefák nem nőnek az égig, talán most lehet megérteni, hogy a jelentkező betegsége folytán volt néha oly félelmetes szónoklása, artikulált kiabálása, de megszédítette elveinek támogatására majd fél Európát. A vég... a vég... az lehetett számára borzalmas, amikor feje felett összecsaptak a hullámok.


Vas Népe 1995. április 19. szerda

Hiteles tanú
Hitler öngyilkosságáról


„Megkérdeztem a Führert, hogy miért nem megy a frontra együtt harcolni a katonákkal. Mire ő azt válaszolta, hogy ezt nem teheti meg, mert ha megsebesül, egyik katona sem lenne hajlandó agyonlőni, és ő semmilyen körülmények között nem kerülhet az oroszok kezébe”. Traudel Junge, Hitler egykori titkárnője mesélte ezt a ZDF német televízió egyik dokumentumfilmjében. A második világháború befejezésének közelgő ötvenedik évfordulója alkalmából készített filmben a titkárnő most először mesélte el a Führer utolsó óráit. Elmondása szerint Hitler tudta, hogy mi történt az olasz fasiszta vezérrel, Mussolinivel, akit néhány nappal korábban a partizánok nyilvánosan végeztek ki. Borzasztóan felt attól, hogy o is hasonló sorsra jut.
Hitler már napokkal előbb láthatóan teljesen összeroppant, révedező volt a tekintete, és alig érthetően, motyogva beszélt. Miután a szovjet csapatok már második napja tűz alatt tartották a kancellári hivatal melletti bunkert is, április 30-án a Führer megparancsolta a sofőrjének, hogy szerezzen kétszáz liter benzint, majd a titkárnőjét szólította, akinek lediktált két végrendeletet, egy magán jellegűt, valamint egy politikai testamentumot.
– Szinte az utolsó napokig hittem neki, ezért óriási csalódás volt számomra, amikor azt diktálta, hogy „a német nép nem volt elég érett erre a küldetésre”. Arra gondoltam, hogy a sok szenvedés és nyomorúság akkor mind hiába volt – magyarázta akkori érzéseit a volt titkárnő.
Éppen Goebbels propagandaminiszter gyerekeivel foglalatoskodott, amikor Hitler kezet nyújtott neki, és valamit motyogott, majd Eva Braun – akit a Führer néhány napja vett feleségül – szintén elköszönt. Bementek a Führer dolgozószobájába, és nem sokkal később eldördült a lövés. Délután három óra tájban a birodalmi kancellária udvarán égették el az SS katonái a Hitler házaspár holttestét.
A titkárnő és Eva Braun cselédlánya felajánlották a Goebbels házaspárnak, hogy elviszik magukkal az öt gyereket. Magda Goebbels ezt elutasította, és azt mondta a gyerekeknek, hogy oltást kapnak. Az injekció valójában halálos méreg volt.


Mi játszódhatott le Hitlerben, amikor vívódott, látva hogy minden vesztve, előre nézve tudta, hogy mi várhat rá, ha esetleg oroszok fogságba kerül... tán vasketrecbe zárva hordozzák körül a nagy szovjet birodalmon és drága pénzért mutogatják a föld legnagyobb vadállatát. Szörnyű vívódás, belső harc... mi lehet a kiút, hogy megmeneküljön a legnagyobb megalázás, kigúnyolódás alól, marcangolta lelkét a kétségbeesés, hát hiába volt minden, de minden... tán mi ilyen kis földi halandók nem is tudjuk felmérni azt az óriási lelkifurdalást, mi voltam és mivé lettem... határozott, mint mindenkor talált azaz keresett kiutat hatalomrajutásának idejében… a jelenben nincsen kiút, nem menekülhet, de hová is?...
A kínok elöl való szabadulásnak egyetlen egérlyuka: ÖNGYILKOSSÁG.
Mire ide eljutott, mennyit tépelődhetett, vívódott a megjelent testi betegségei, értesült Mussolini gyászos, a nép haragjától elszenvedett kimúlásáról, neki sem juthat más osztályrészül, mint a nép, milliók, árvák, özvegyek, népek gyűlölete, csak az öngyilkosság az orvosság, ami megmentheti minden földi testi és lelki támadástól.
Ehhez az elhatározáshoz is óriási indíttatás kellett, hogy elfogadja és végre hajtsa a halál előrehozatalát…
A történelem feljegyzése alapján nagyon sok diktátornak ez jutott osztályrészül... Néha-néha a TV-ben lehet látni azt az embert, azt a jellegzetes arcot, aki milliókat tudott a vérpadra szólítani. Honnan volt ekkora szervező, diktatórikus erő benne?