Két arany, egy világcsúcs

Repülőrajtot vettek úszóink

Athénban 20. úszó, műugró, műúszó és vízilabda Európa-bajnokságon az ünnepek alatt a következő magyar vonatkozású események történtek: vasárnap férfi vízilabda válogatottunk 16:12 arányban legyőzte a Cseh és Szlovák Köztársaság válogatottját, míg lányaink 8:8 arányú döntetlent értek el Olaszország pólóshölgyei ellen. Hétfőn már jobban folytatták a lányok, 15:3-ra.szinte legázolták Szovjetunió együttesét. Fiaink is könnyedén, 22:7-re nyertek a törökök ellen így keddtől a középdöntőben folytathatták. Női toronyugrásban Cserba Brigitta az igazán dicséretes negyedik helyet szerezte meg, Nagy Ibolyának a kilencedik hely jutott. A kettős szovjet siker jogosságához kétség sem fért, Miroscsina és Afonyina annyira kiemelkedett a mezőnyből.
Magyar szempontból parádésan kezdődött az athéni Eb hatnapos úszósorozata, Játékosan úgy is lehet fogalmazni, hogy Rózsa-színű lett az olimpiai központ kedden délelőtt a 100 m férfi mellúszás harmadik előfutama után. Merthogy Rózsa Norbert világcsúccsal lett első, s legjobbként biztosította helyét az esti döntőben. Már a fordulónál látszott, hogy rettenetesen nagy idő van kilátásban, Széchy Tamás legújabb klasszisa ugyanis fergeteges tempóban kezdett. Sőt, a folytatást is bírta erővel, s amikor célba ért, egy emberként hördült fel a nézőtér: 1:01.29 perc, fantasztikus világrekord! A régit is Rózsa tartotta (társbérletben Ivanovval), 1:01.45-tel, ennyivel nyerte az idén januárban a világbajnoki aranyat Perthben.
Kiss László versenyzője, a szöuli olimpiai ezüstérmes Güttler Károly a nyolcadik helyen úszta be magát a fináléba.
Gond nélkül szerzett jogot az esti szereplésre a négy számban is éremesélyes másik Kiss-tanítvány, Egerszegi Krisztina. A Bp. Spartacus közönségkedvence elsőként a 400 m vegyesen késztette elgondolkodásra a riválisokat, akik igazán elkeseredhettek „Egérke” produkciója miatt. Szinte szárnyalt a vízen, s hatalmas fölénnyel nyert. Bár a végén kiengedett, így is új országos csúccsal, 4:43.22 perccel végzett futamában az élen, s természetesen a legjobb pálya birtokosaként várhatta a finálét.
A keddi matinéban egyetlen magyarnak maradt sikertelen a fellépése: a 200 m férfi gyorson a békéscsabai Szabados Béláé. Futamában százig még tartotta a lépést a többiekkel, a végére azonban rettenetesen elfáradt, s csak nyolcadikként ért célba.
S ha már a csalódásoknál tartunk, a szovjetek azon búslakodhattak, hogy a Rózsa nagy ellenfelének kikiáltott Vaszilij Ivanov, az eddigi 100-as társvilágcsúcstartó nem tudta beverekedni magát a nyolcas döntőbe...
Jó napjuk volt a női vízilabdásoknak: a magyar válogatott utolsó csoportmérkőzésen udvariatlan vendégként lelépte a görögök nemzeti együttesét 10:0-ra. A meglehetősen ritka polós eredmény azt jelentette, hogy a magyar gárda lett a csoportelső, megelőzve a szintén ötpontos, de rosszabb gólkülönbségű olaszokat.
A női 100 m gyors „nyolcasfogata” vonult fel elsőként azt esti fináléban, de a magyar tábor Egerszegiékre várt. Érdemes volt. Előbb ugyan Rózsa a 100 m döntőjében megfagyasztotta a vért az érte szurkolók ereiben, mert elképesztő módon beragadt. Legalább fél másodperccel később vetette vízbe magát, mint a többiek, de 50 méternél már harmadikként fordult, így is nagy idővel (1:01.49 perc) nyert az egykori világrekorder brit Adrian Moonhouse előtt. Megszületett az athéni Eb első magyar aranyérme!
Egerszegi viszont egy pi1lanatig sem tartotta kétségek között híveit. Azt a luxust meg megengedte magának, hogy az első száz méterben - a pillangón - még csak második legyen, onnantól kezdve azonban már csak az órával versengett. Végül is 4:39.78 perces világraszóló teljesítménnyel a délelőtti országos csúcsát tovább javítva lett Európa-bajnok.
Egy medencével odébb a magyar férfi vízilabda válogatott régi riválisa a szovjet együttes ellen szállt vízbe, akik 13:11 arányban legyőzték a mieinket. A vereség azt jelenti, a vb bronzérmes magyar együttes már csak elméletileg juthat be a négy közé.