Szándékok, tervek Meggyeskovácsiban

Gázt vezetnek, gyógyszálló épül?
Szándékok, tervek Meggyeskovácsiban


A közigazgatásilag önállósult falvak jelentős részében a régi sérelmek orvoslására is készültek azok, akik nem vándoroltak el városokba, a közigazgatási székhelyre. Meggyeskovácsiban a polgármesterrel egy újra éledő reménnyel, helyi szándékkal kezdjük a beszélgetést. Mert úgy hírlik, vissza szeretnék vinni az Ikervárra körzetesített iskolát. Zsoldos József polgármestert erről és az önállóság három évéről kérdeztükgáltatás igen népszerű nyáron a nyaralók körében. De újításainknak ezzel nincsen vége. Vásároltunk egy MTZ 80-as traktort, a hozzá szükséges mindenféle felszereléssel. Ezzel a vállalkozással segítjük a helyi gazdálkodókat. Az erőgépet kerti szántásra is bérelhetik a helyiek. S hogy ne jusson a gép ebek harmincadjára, egy önkormányzati alkalmazott kezeli az erőgépet. Óránként ezer forintot kérünk a szolgáltatásért. Az idén játszóteret, focipályát is kialakítunk Balozsában és Kovácsiban. Idén is folytatódik az üdülőtelkek árusítása. A közművesített telkeket negyvenezer forintért adjuk, cserébe üdülő jellegű beépítést kérünk, három éven belül. A nyolcvan parkosított telek mellett újabb negyvenre van igény. Korszerűsítjük a közvilágítást is.
- Lesz-e ebben az évben igazi erőt próbáló beruházás, amolyan nagy ugrás?
- A gázprogram elindítása. Ez a falu fejlődését, vonzerejét ugrásszerűen növelheti. Ötmilliós beruházással szeretnénk megépíteni az átadó-átvevő állomást és a magasnyomású vezetéket. Ezután a lakosság önerős társulás formájában vezetné be a gázt a lakásokba. Ez négy évre leköti a költségvetést. A gázvezeték kiépítése csak a környező települések összefogásával valósulhat meg. Mi 17 százalékot vállaltunk a kivitelezési költségekből.
- A kastélypanzió hozott-e változást a falu életében?
- Igen. Valami elindult a faluban. A kastély bérlője, Nyers László külföldi partnerrel gyógyszállóépítésen töri a fejét. Az új épületszárny szervesen illeszkedne a műemléképülethez, és a falukép is előnyére változna. Ebben akupunktúrás és relaxációs központot alakítanának ki. A vállalkozásba az önkormányzat telekkel szállt be. Hogy miért? Mert olyan szolgáltatásokat ígérnek, melyet a helyiek is igényelnek. Az utóbbi évben egyre többen akarnak itt vállalkozásba kezdeni, aminek nagyon örülünk.

- Az agilis tervek mellett gondoltak-e a közbiztonság javítására?
- Értem a célzást. Valóban többször szerepeltünk a Járőr jelentiben, ezért a közeljövőben egy rendőrt szeretnénk letelepíteni, aki a polgárőrséggel közösen őrködne a nyugalmunkon. A tsz-szel, ÁFÉSZ-szel közösen építenénk ki a riasztórendszert.
- De vajon, mit szólnak az iskola visszatelepítéséhez Ikerváron, az általános iskolában? Szép István igazgató, aki évtizedes ének-zenei szaktanácsadói múlttal a háta mögött igazán ismeri a vidéki iskolák helyzetét, így vélekedik a meggyeskovácsiak szándékáról: - Én is a bontás felé orientálom az ottani alsót. A nevelők és a szülők viszont aggódnak, miért nem lehet az alsósokat az átalakítás után egy épületben elhelyezni. A vélemények megoszlanak. Itt a felsősök sok pluszt kapnak. Öt fakultáció közül választhatnak, a tornacsarnok elkészültével még teniszezhetnek is. És ettől az évtől kihelyezett zenei tagozat is indult iskolánkban. Valaha egy pianínó vásárlásáért is közelharcot kellett vívni, most meg négy van. Ha a meggyeskovácsiak hosszú távon képesek lesznek megoldani a működés feltételeit is, mi nem gördítünk akadályt törekvéseik elé. Most onnan 238 tanuló közül 24 felsős jár hozzánk. Mivel negyediktől kötelező az idegen nyelv oktatása, a Meggyeskovácsiból átjáróknak a német előkészítőt is mi tartjuk. A szakmai feltételek megteremtése mellett a pénzügyiekről se feledkezzünk meg. Jelenleg 41 ezer forint a fejkvóta, melyet egy iskolás gyerekre kapnak az önkormányzatok. Ez az összeg nem hiszem, hogy emelkedne egyhamar. A gyerekek taníttatása meg 55 ezerbe kerül az önkormányzatoknak. Így a különbözetet is állni kell majd, ami nehéz feladat elé állítja még a tehetősebb településeket is. Egy biztos, mi nem keresztezzük a meggyeskovácsiak útját.
Bodorkós
Fotó: Benkő


- Valóban ilyen égetően fontos a helyieknek, hogy az iskolát visszakapják?
- Nem adj uram de azonnali lepésre szántuk el magunkat. A múltat nem felemlegetni akarjuk, de azt látni kell, hogy most a gazdák nehéz helyzetben vannak, a munkanélküliség is élő valóság. Meggyeskovácsi1957-ben Rábakovácsi és Balozsameggyes egyesítésével jött létre. Kovácsiban 1001-en, Balozsában pedig 786-an éltek akkor. Az iskolában meg 223 gyereket tanítottak. Körülbelül annyit, mint a jelenlegi körzetesített iskolában Ikerváron. Az iskola jól felszereltnek számított akkoriban. Zongorája, televíziója, diavetítője, könyvtár és tornaszobája volt. Majd húsz éve jött az újabb koncepció. Ahogy a termelőszövetkezeteket körzetesítették, úgy jutottak az iskolák is arra a sorsra. Ikervárhoz csatoltak bennünket; s elvitték a felső tagozatot is. Jelenleg nyolc elsőst, s összevontan tizenöt másodikost, negyedikest tanítunk. Harmadik osztály nincsen Meggyeskovácsiban. Huszonnégy felsős meg Ikervárra jár naponta. Évekkel ezelőtt a fiatalok Ikervárra vándoroltak - ahol az Ifjúság utcát egy az egyben itteniek építették -, meg Sárvárra és Szombathelyre, ahol munkához jutottak.
Most viszont elindult egy fordított folyamat. Jövőre 16, majd 18 és 14 gyerek lesz tanköteles. Az óvoda is kinőtte a cipőjét. Három csoportban több mint harminc óvodással foglalkoznak az óvónők. S a népesség megtartásában az iskolának fontos szerepe lehet. Ezért szeretnénk, ha az alsó tagozatot megbonthatnánk. Majd fokozatosan felmenő rendszerben - ha már minden feltétel adott - hazahoznánk a felső tagozatot Ikervárról. Ez számításaink szerint tíz év alatt sikerülhet.
Ehhez átalakítjuk Balozsában az üresen álló régi iskolát. Két tantermet, egy zsibongót, olvasószobát, vizesblokkot, tanárit és szolgálati lakást kell építeni. Elképzelésünk szerint pedagógus házaspárt telepítenénk le, mert a bejáró pedagógus nem kötődik sem az iskolához, sem a településhez. Ezek több évtizedes tapasztalatok. Ha egyben népművelőt is kapnánk, úgy a helyi közéletben vezéregyéniség lehetne. Amolyan néptanítói alkatra gondoltunk. Az átalakítás 600 ezer forintba kerül. Kapkodásról tehát szó sincs. És a nehézségeket sem akarjuk Ikervárra hárítani. Azért viszont mindent megteszünk, hogy hasonló körülményeket teremtsünk gyerekeinknek, mint amilyen Ikerváron van.
- Mibe kerül az önkormányzat függetlensége?
- Csak az iroda kialakítása, a központi fűtés beszerelése, a számítógépes rendszer, a vizesblokk kialakítása egymillió forintba. Ez az indulás alapfeltétele. A helybelieknek meg igyekszünk mindazokat a feltételeket megteremteni, amely nélkül ma már elképzelhetetlen a kulturált élet. Az elmúlt évben 18 millióból gazdálkodhattunk. Kialakítottunk egy századagos konyhát, ebédlővel. A szociális étkeztetést, az iskolások, óvodások élelmezését oldja meg ez a hárommillió forintos beruházás.
- Úgy hallottam, ez a konyha igazi különlegessége Meggyeskovácsinak.
- Igen. Mivel saját konyhakerttel is rendelkezik, így jóval olcsóbb itt egy ebéd, mint bárhol a környéken. Ötvenöt forintért étkezhet itt bárki. Ez a szol-

Reform 1994. január 28.


Zsirinovszkij bécsi babája

A 23 éves Nádja élete legszörnyűbb éjszakájának tartja, amelyet egy bécsi hotelben egy honfitársával töltött. Az illetőt Vlagyimir Zsirinovszkijnak hívják... A lány most kipakolt a Bild című lapnak. Tette ezt azért, hogy ország-világ megtudja; milyen is valójában és testközelben az eddig csak szélsőséges nyilatkozatairól ismert pártvezér.
Minden kommentár nélkül hallgassuk Nádját: „...Szeme villogott. Vigyorgott. Eredj tusolni, kincsem! - parancsolta. Engedelmeskedtem. Lezuhanyoztam. Két testőre végigbámulta. Meztelenül jöttem ki a márvány fürdőszobából... Zsirinovszkij nevetett, aztán ő maga is eltűnt a fürdőszobában. Mikor visszajött, mezítelen volt - és nagyon fel volt gerjedve. Ittunk. Bacardit, rumot, összevissza mindent. Tréfálkozott. Én nem voltam vicces kedvemben. Négy testőre volt velünk a szobában és egész idő alatt gátlástalanul bámultak minket. Ez a jelek szerint izgató hatással volt Zsirinovszkijra. Aztán meg akart csókolni. Behunytam a szemem... Hirtelen égő fájdalmat ereztem a combomon! Kinyitottam a szemem: lopva egy korbácsszerű bogáncsot(!) vett elő az aktatáskájából. Azzal ütött! A lábamra, a combomra, a szemérmemre... Nagyon fájt. Kiabálni azonban nem mertem. Egyszerűen nagyon féltem. Csak azt kérdeztem tőle: Mit csinálsz? Normális ez? Gúnyosan nevetett. - Ez a büntetés, amiért dohányzol - mondta. - A dohányzás egészségtelen. Ez a jogos büntetés.
És megint püfölni kezdett a bogánccsal. Hirtelen meg jobban dühbe gurult. Nem tetszik a szemed, kiáltotta. Szőke vagy, de a szemed barna. Kék szemednek kéne lennie. Azt akarom, hogy egész Oroszországban olyan emberek legyenek, akiknek szőke a hajuk és kék a szemük. Azzal újra ütni kezdett. Ez volt a legvisszataszítóbb, amit egész életemben átéltem. A négy nyálas testőre egész idő alatt bámult. Ez izgatta. Minden figurát végig akart csinálni, meg az anális közösülést is. Csipkedett, a hajamat húzta, a mellemet nyomorgatta. Egy fél óra múlva végre elélvezett. Mormogott, majd mindkét kezével a torkomat szorította. Páni félelmet éreztem. Ez most megfojt, gondoltam. A perverzitásának azonban ez csak egy része volt. Kétszer tett magáévá, mindkétszer kondom nélkül. Azt bömbölte: - Nem akarok gumit! Légy jó kislány. Ha nem tetszik, hamarosan problémáid lesznek. A második (menet) után keményen rám parancsolt: Menj tusolni! Két testőr jött velem. Az egyik megfenyegetett: - Felejts el mindent, ami veled történt. Ha nem, golyót kapsz a fejedbe.
Hallgatnom kellett. De nem tudok tovább hallgatni...” (-mi-)

Reform 1993. március 18.

Cseka-kegyhely

Trockij megölését szervezte
Azok a kivételezett személyek, akiknek módjuk volt megtekinteni a KGB hírszerzésének jasenovói palotatömbjében berendezett emlékszobát, kiemelt helyen láthatták Naum Alekszandrovics Eitingon vezető csekista fényképét.
Mivel érdemelte ki ez az 1981-ben elhunyt személy e megtiszteltetést? 1941-ben Beríja javaslatára Lenin-renddel tűntették ki Trockij meggyilkolásának megszervezéséért. Évekig az NKVD-NKGB terrorista szolgálatának volt a helyettes vezetője vezérőrnagyi rangban. E szervezet különböző elnevezések alatt Kalugin volt KGB tábornok szerint egészen a 90-es évek elejéig működött. Nemrég derült fény arra, hogy pl. Hruscsov utasítására ők gyilkolták meg a kárpátaljai görög katolikus egyház fejét, mivel nem volt hajlandó alávetni egyházát a pravoszláv szinódusnak.
Eitingon tudtával működött az a halállaboratórium is, amely élő embereken kísérletezte ki a terrorakciókhoz szükséges mérgeket. Jellemző a hruscsovi desztalinizációra, hogy ennek a laboratóriumnak a vezetője, Muromcev 1956 után akadémikus lett, és haláláig vezette a szovjet Tudományos Akadémia mikrobiológiai intézetét.
V.