Repülni vágyók a szombathelyi reptéren....(1942. nov.)

Nagyon változatos volt a napi életünk, mindig akadt valami intézkedni való, pl. az egyik délelőtt, Szombathelyi repülőtér pk-ja mondván a telefonba, küldjek járőrt azonnal a repülőtérre, mert az én századomból négyen megszöktek és a repülőtéren veszteglő repülőt akarták szökésükre birtokba venni, de nem sikerült a szándékuk, a fogdában várják a fogadtatást.
Na, még csak ez hiányzott a boldogságomból, mindjárt egy tizedes pk-val hat főt vezényeltem és indíts a legelső vonattal a repülőtérre...
Amikor megérkezett a repülésre vágyakozó szökevényeknek a kis hada, mindenki kíváncsian figyelték, na most mi lesz? Mit kapnak büntetésnek?
A tizedes, akinek a parancsnoklásával hozták meg a repülni vágyókat, elmesélte, hogy útközben ismét kettő kiugrott a sorból, kiáltotta a többieknek, gyerünk, futás, úgyis vaktöltény van a puskában... Szökés esetén joga van a járőr parancsnoknak felszólítás után a lövésre tény, a tizedes elkiáltja magát: állj, mert lövök.... háromszor egymás után, de biz az én angyalkáim csak futnak-futnak és amint eldördült az első lövés, tényleg nem talált, de nem is találhatott, hiszen vaktöltény lett becsempészve szökésük előtt az őrség tölténytáskájába.

Emlékezetem szerint, mivel már este volt, amikor visszahozta őket a járőr, nem volt időm velük részletesen foglalkozni, na ekkor fogdában töltötték az éjszakát, amikor másnap kihallgattam a szöknivalókat.
Vallatáskor már nem is csodálkoztam tervüknek a vakmerőségén, hiszen amint az egyik elmesélte ő valaha a repülősöknél szolgált, repült is több alkalommal, ismerte a repülőknek a műszaki és üzemelési mikéntjét, tehát ha repülőt tudnak szerezni, akkor sebaj...elmennek vele amíg a hajtóanyag engedi.
Ennek a tudatában szervezték meg a szökést, legjobb alkalom a reptér volt, ahová könnyedén bejutottak, volt is a kifutóban veszteglő repülő. Katonaruhában voltak, így nem nagyon figyeltek fel rájuk, csak akkor volt a riadalom, amikor már a repülő berregni kezdett, hiszen ha teljes lett volna a gyújtás, akkor már rég a levegőben lehettek volna, de valami oknál fogva gyújtáshiba volt a gépben, és erre lett figyelmes a repülőtét ügyeletes tisztje.
Azonnal riadóztatták a repteret, őket pedig betöltött fegyverekkel sündisznóállásba vették... mese.nincs, kezeket fel és vége volt a sok reménnyel elképzelt amerikai repülés...
Vagány srácok...
Na és hogyan került az őrség tölténytáskájába vaktöltény?...
Mivel ők maguk is teljesítettek szolgálatot, előző nap kiszedték az éles töltényeket az őrség tölténytáskájából, ha netán valahol, szökés alatt ezekkel a töltényekkel lőni kellene rájuk, akkor ne legyen magjuk.
Így már erre is gondoltak, amikor a tervüket még csak szövögették.... magam is megnéztem az őrség tölténytárát, bizony piros fejű, papír magú töltényeket találtam az összes tárakban.