Egy ember emlékei
Czeglédy Gyula (1910-2003) 15 könyve


Czeglédy Gyula olyan 93 évet élt, amelyben nagy, és sokszor nagyon is szomorú dolgok történtek ebben az országban. Megtörtént vele mindaz, ami ezzel a korral járt. Gyerekként átélte 1919-et, nagy erőfeszítések árán, családi segítség nélkül lett néptanító, a 30-as években a kor szokásainak megfelelően járta Európát. (Olyan emberetekkel vonatozva együtt, mint Szerb Antal) Aztán jött a II. világháború, az orosz hadifogság és az újra kezdés És még sok-sok, eseményekben és tapasztalatokban bővelkedő évtized.

Czeglédy Gyula, aki halála pillanatáig nagyon friss, és a világra nyitott gondolkodású ember maradt, fontosnak tartotta megörökíteni, amit átélt. Hosszú évek óta írta már megemlékezésit, szubjektív naplórészleteit, amelyek 15 kötetet tesznek ki.

A könyvek szövegein - amelyek folyamatosan kerülnek feltöltésre - stilisztikailag nem változtattunk. Próbáltuk megőrizni a kézirat jellegzetességeit, vállalva annak néhol nyilvánvaló hibáit. Hiszen nem annyira irodalmi alkotásnak, inkább kordokumentumoknak szánjuk ezeket a könyveket.

Nagy hangsúlyt helyeztünk a kereső programra, amely segít eligazodni a nevek, korok, helyszínek között.

A képek Czeglédy Gyula halála után pár nappal készültek, abban a szombathelyi házban, ahol életének utolsó évtizedeiben élt, s ahol 2003 tavaszán meghalt. Amikor a házban még minden változatlan, és Szimat kutya is várja gazdáját.Ez a honlap nagyapám emlékére készült.
Az általa megfogalmazott ideológiával azonban nem mindenben értek egyet.


A honlap bármilyen célú felhasználása, csak a jogtulajdonos engedélyével történhet.